Sublimt

Al-Jarreau-accAl Jarreau “Accentuate the positive” 2004
*Jazz
Al Jarreau (voc), Keith Anderson (ts), Larry Williams (keyb), Anthony Wilson (g), Christian McBride (b), Peter Erskine (dr), Tommy Lipuma (prod) o.m.fl.
“Fremhæv det positive”, har Al Jarreau valgt at kalde denne skive. Og når der ikke er noget negativt at sige om den, kan det jo nødvendigvis også kun være sådan – Altså positivt. Og det er, efter min mening, en af Al Jarreaus aller bedste skiver. Han udnytter sin suveræne og originale stemme helt ud til grænserne af hvad der muligt med det menneskelige instrument.

Jarreau-2Det meget jazzede album og valget af numre er suverænt valgt. Musikerne spiller med sjæl og dygtighed, som man kun kan når man har passion for det man spiller og det ikke kun er et bestillingsjob – Håber jeg ret i denne antagelse? Lad mig lige fremhæve Wilson på guitar og Anderson på tenorsaxofon, wow de spiller fedt. I nummeret “Midnight Sun” (S. Burke og L. Hampton), troede jeg sgu’ først det var Toots Thilemans der spillede mundharpen, men nej, det er en gut der hedder Tollak Ollestad. Han spiller så hårene rejser sig på ryggen. Til sidst, nyd McBride’s basspil i “Lotus”. Denne plade er en MUST HEAR.

 

secretstoryPat Metheny “Secret Story” 1992
Der går ikke en måned hvor jeg ikke skamlytter en eller anden Pat Metheny skive – Her i februar 2013, har det været “Secret Story”. Pladen er skøn, blød og alligevel eksperimenterende … Især bruges børnekoret fantastisk som harmoniinstrument. “Secret Story” er vel en af Pat’s mest afvekslende plader og f.eks. “Tell her you saw me”, er jo nærmest klassisk filmmusik, mens “See the world” er ren jazz og nummeret “Antonia” med harmonica bringer os til sydamerika, rent stemningsmæssigt. Efter min mening er Pat Metheny en af verdens bedste instrumentalister og komponister. Jeg så ham i Tivoli’s koncertsal opføre “Orchestrion” – Ene mand på alle disse instrumenter … håndspillet!

 

PastoriusJaco Pastorius “Jaco” 1976 CBS
Verdens engang bedste og mest nyskabende bassist. Dette album er bare det fedeste bass-albums, ever made! Ærgerligt at Jaco blev psykisk syg af stoffer og til sidst blev tæsket ihjel i 1987 – tragisk!!! Men hans musik lever videre, i mange andre dygtige bassister i dag. Marcus Miller, Victor Vooten, Victor Bailey og mange andre …

 

Hancock - Mr. HandsHerbie Hancock “Mr. Hands” 1980
Et overfedt album fra Herbie! Jaco Pastorius brillerer selvfølgelig også på et par af numrene! Men hele skiven ‘stinker’ af musikalsk overskud. Dette er en af mine Herbie Hancock  favoritter. Nå ja, den gamle “Thrust” og “Manchild” er der jo også! Hancock er vel også en af de mest brugte studiemusikere, og ikke kun i jazz-sammenhæng.

 

Lenny White - StreamlineLenny White “Streamline” 1978 Wounded Bird Rec.
Et af de fedeste jazz-rock album, der er lavet. “Lady Madonna” (Lennon/McCartney), tager sgu’ prisen for den bedste cover-version nogensinde, hvilket ikke siger så lidt! Der er så meget at sige om denne skive, at jeg bare siger: Hør den!!! Lenny White er kvalitetsmæssigt på højde med og kan sammenlignes med Billy Cobham.

 

Spyro Gyra - Fast Forward featuring Jay BeckensteinSpyro Gyra “Fast forward” 1990 GRP
Det Spyro Gyra album jeg har hørt mest og jeg har sytten stående! Åbningsnummeret “Bright Lights” er bare drømmemusik! Jay Beckenstein på saxofon (Bandleder) og Tom Schumann (keyboard) er på denne skive uovertrufne. Men alle musikerne er som altid hos Spyro Gyra Spitzenklasse! Rigtig fed fusionsplade.

 

Ritenour - The Captain's JourneyLee Ritenour “The Captains Journey” 1978 GRP
Fed fed gammel skive. Alle numre svinger som én i helvedet. Hvis du ikke kender den, er det med at få fat i denne perle – Smooth-jazz når det er allerbedst! Ritenour har efterhånden et kæmpe bagkatalog bag sig, men “The captains Journey”, finder stadig frem til cd-afspilleren jævnligt! Nå ja, “Rio” og “Captain Fingers” er der jo også!

 

Brother to BrotherGino Vannelli “Brother to Brother” 1978 A&M
Ja, jeg ved godt at dette album også figurerer under 70’er klassikere, men det er så sublimt, at jeg er nødt til at nævne det i denne kategori også … Forresten hør også: Gino Vannelli på Niels Lan Doky’s “Haitek Haiku”, som også er en helt igennem flot plade.

 

Larry Carlton - FriendsLarry Carlton “Friends” 1983 MCA
Min ‘gamle’ Larry Carlton-favorit-skive. Den er produceret så lækkert og bør naturligvis høres på et ordentligt anlæg. Carltons skiver kan af og til blive lidt kedelige i længden, men på “Friends” er alle numre rigtig fede! Som altid er der fede musikalske præstationer i Spitzenklasse!

 

Yellowjackets - Live WiresYellowjackets “Live wires” 1991 GRP
Utrolig dejlig live-skive med ‘Jacketdrengene’ – Jeg er vild med bassisten Jimmy Haslip. Jeg har set ham spille live – Han er venstrehåndet og spiller ‘omvendt’, altså de lysestrenge øverst! Men er du sindsyg hvor han gør det godt. NB: Det er Jimmy Haslip der spiller bassoliene på Gino Vannelli’s “Brother to brother”.

 

Al Di Meola -Elegant GypsyAl Di Meola “Elegant Gypsy” 1977 AMG
Det er på denne gamle ‘Svend’, at “Race with the devil on spanish highways” befinder sig! Stadig Al Di Meola’s mest helstøbte skive, selvom han dog har lavet ok-ting siden. På et tidspunkt forsøgte han sig lidt plat med en Pat Metheny wannabee skive …

 

Tower of Power - Souled OutTower of Power “Souled out” 1995 SONY
Tower Of Power har lavet så mange fede skiver, at det kunne ha’ været så mange andre der stod her – Men “Souled Out” funker bare derudad, især titelnummeret sparker røv!
Emilio Castillo og tildels Stephen “Doc” Kupka, leder denne, som oftest, 10 mand store gruppe, med skiftende besætninger over årene!

 

Richard Bona - ReverengeRichard Bona “Reverence” 2001 SONY
Vildt virtuos bassist og sanger fra Vest Afrika. Blev kendt da han spillede med Pat Metheny for længe siden. Musikken er jazz med et afrikansk touch … Det svinger som én i helvede. Richard Bona har en teknik og en musikalitet på højde med selveste Jaco Pastorius.

 

Les Dudek - Say no moreLes Dudek “Say no more” 1977
Tidligere karriere som guitarist hos The Allman Brothers og Boz Scaggs. Men denne skive fra 77’ er virkelig i en klasse for sig. Rock og blues fra U.S.A.’s westcoast når det er best. Stilen er lidt henad Doobierne! Hans skive “Les Dudek” fra 1976, er også fantastisk. Nu om dage er der lidt længere mellem snapsene fra hans hånd.

 

Pat Metheny - We Live HerePat Metheny Group “We live here” 1995 ECM
En af Pat’s fedeste skiver, med gruppen, efter min beskedne mening – Kæmpe kredit til Lyle Mays og Steve Rodby også. Men for fanden, næsten alt hvad Pat Metheny rør ved bliver til GULD. Nyd denne skive i tilbagelænet stil. Produktionen er også bare lækker.

 

Jean-Luc Ponty - Enigmation OceanJean-Luc Ponty “Enigmatic Ocean” 1977 Atlantic
Jean-Luc Ponty’s absolut fedeste skive. Jeg oplevede ham i 1979 i Tivolis koncertsal hvor hovedvægten af numre var fra denne skive. Han havde 4 violiner med … I hver sin farve. Nogle af jer kender måske Ponty for hans bidrag til nogle af Frank Zappa‘s skiver fra samme årti?

 

Janne Schaffer - KatharsisJanne Schaffer “Katharsis” 1977 CBS
Min Katharsis-LP blev så slidt, at jeg var nødt til at investere i cd’en, da den kom. Det er en rigtig fed gammeldags jazz-rock skive, med alt hvad der hører sig til, med en af Sveriges allermest feterede guitarister. Schaffer har haft en finger med i spillet på et utal af svenske skiver, deriblandt ABBA.

 

Pat Metheny - One Quiet NightPat Metheny “One quiet night” 2003 Warner
Hvis jeg en dag trænger til stille og fredelig musik, er denne skive en af mine favoriter. Akustisk guitar fremført af en af verdens bedste guitarister – Den har ligefrem terapeutisk virkning. Det er igen baryton-guitaren der dominerer lydbilledet. Fantastisk stemning der er i denne plade. Det er lidt en forløber for “What’s it all about”.

 

Gino Vannelli - Storm At SunupGino Vannelli “Storm at Sunup” 1975 A&M
Som før nævnt er alle Gino Vannelli’s skiver fede, men “Storm at Sunup” er sgu’ et lille mesterværk. Den er indspillet uden el-bass og kun med keyb-bass, men det fungerer alligevel okay, må mit gamle ‘bass-hjerte’ indrømme, men det er jo også Joe Vannelli der styrer det. Ross Vannelli er også med på denne plade.

 

Joe Satriani - ExtremistJoe Satriani “The Extremist” 1992 EPIC
Jeg bliver normalt hurtigt træt i ørene af Satrianis skiver. Men “The Extremist”, er sgu’ kanonfed og ‘something special’! – Man bliver slet ikke træt af at høre den. Den er også super varieret. Nummeret “Cryin’” er sgu’ helt ovre i Santana-ballade-genren mens andre numre er ægte hårdt pumpet heavyrock!

 

Sanborn - Songs From The Night BeforeDavid Sanborn “Songs from the night before” 1996
Jeg fik øjnene op for David Sanborn i 1979, og købte skiven “Hideaway” – stadig en dejlig skive. Siden har jeg fulgt Sanborn, men denne er gået hen og blevet min klare favorit – og mellem os sagt behøver man heller ikke have alle hans udgivelser, stående i reolen. Så ham i Tivoli i 2011 – ret fedt!

 

Eric Clapton - One more car one more riderEric Clapton “One more car, one more rider” 2002 Rep.
En rigtig dejlig og anbefalelsesværdig live-skive fra Clapton. Der er en del akustisk blues på den, og den har en ‘varme’ i lyden. Clapton har vist heller aldrig sunget bedre live end på denne skive … Nå ja, og guitarspillet kan man vist heller ikke klage over!

 

Stevie Wonder - FullfillingnesStevie Wonder “Fullfillingness first finale” 1974 Motown
Røvfed skive fra ‘midthalvfjerserne’. Nummeret “Creepin’ er en af mine helt store favoritter. Var engang i radioprogrammet “Udspil” (P3), hvor jeg netop spillede dette fantastiske nummer. Stevie Wonder er vel egentlig det tætteste man kan komme på definationen af det, at være musikalsk!

 

McLaughlinJohn McLaughlin “Electic guitarist” 1979 Colombia
Denne og “Electric dreams”, ligeledes fra 79’, er to fede skiver. McLaughlin’s soli er langt mere melodiøse end de plejer at være, hvilket behager mig meget – Carlos Santana medvirker også i et par numre, og måske er det årsagen til det knapt så arvantgardistiske udtryk?

 

Billy Cobham - SpectrumBilly Cobham “Spectrum” 1973 Atlantic
Trommeslager Billy Cobham’s debutskive efter tiden med Mahavisnu Orch. Nummeret “Stratus” er blevet en klassiker blandt mange musikere i dag, bl. a. bruger Jeff Beck det i sit live-repetoire. Det musikalske niveau for denne debut-skive er ekstremt højt.

 

Ritenour - In RioLee Ritenour “Rio” 1979 GRP
Legendarisk skive og også en af Ritenour’s bedste. Nummeret “Rio Funk” er vel også hans signatur, selvom der også er andre der aspirerer til det? Den akustiske guitarlyd på dette album er ikke mindre en REFERRENCE.

 

Til-toppencropped-Kim-gold-512x512.jpg