Mine bud på 70‘er klassikere, der kan høres igen og igen …

Zappa - ApostropheeFrank Zappa “Apostrophe” 1974 Rykodisc
Frank Zappa har en kæmpe produktion af albums bag sig, og der er flere der aspirerer til ‘Klassiker-prædikatet’. Men “Apostrophe” er bare så gennemført fedt, at det bliver mit bud! Frank Zappa døde desværre i 1993. “Frank Zappa live in New York”, er også et album man bør høre.

 


Brother to Brother
Gino Vannelli “Brother to Brother” 1978 A&M
Gino Vannelli’s musik er bare så overfedt. En blanding af pop, rock, jazz og soul – i en overlegen original stil! En af mine klare favoritter, og jeg har fulgt hans udgivelser siden 1978. Jeg mener at G.V. har en af de største stemmer i musikverdenen. Han er så perfektionistisk at mange musikere bruger ham som referrence – Altså det tætteste man kommer på perfektion!

 

Weather Report - Heavy WeatherWeather Report “Heavy Weather” 1977 SONY
Et af de fedeste og mest nyskabende fusionsband – Ever! Joe Zawinul (keyb) og Jaco Pastorius (b) er begge døde nu, men for fanden hvor har de sat deres musikalske REMARK! Pastorius er uden sammenligning min største basshelt. “Black Marked” fra året før, og specielt nummeret “Barbary Coast” er også en klassiker!

 

Deep Purple - BurnDeep Purple “Burn” 1973 Warner Bros.
– Og “Stormbringer” fra 74’, er de to fedeste Deep Purple -skiver for mig. Men jeg er stort set glad for alt hvad de har lavet før 1976 … Derefter stod jeg af! Ritchie Blackmore var sgu’ alligevel den bedste guitarist i Deep Purple. Okay, Bolin gjorde da en fin figur  på “Come taste the band”, og Steve Morse som er med nu er jo en fantom-guitarist.

 

Pink Floyd - Wish you were herePink Floyd “Wish you were here” 1975 EMI
Det kunne ligeså godt ha’ været “Dark side of the Moon” fra 73’! De to skiver er Pink Floyd’s mesterværker. Også “The Wall” og “Animals” kommer derop af i kvalitet! Waters og Gilmour er nogle af rockhistoriens største musikere! Begge d’herres solokarrierer har også afstedkommet en masse fed musik.

 

Status Quo - PiledriverStatus Quo “Piledriver” 1973 Vertigo
– Og “Hello” også fra 1973, er efter min mening Status Quo’s bedste skiver. Og for satan, hvor har jeg spillet mange Quo numre i min barndom – Det var skide sjovt (og dejligt nemt for os nybegyndere). Men ligesom med Deep Purple, stod jeg også af m.h.t. S.Q. i 1976 … Vist endda før!

 

Led Zeppelin - IVLed Zeppelin “IV” 1971 Atlantic Rec.
Den legendariske 4’r med Black Dog, Rock’n roll og Stairway to heaven – Led Zeppelin har lavet så mange fede plader, men denne her tager sgu’ prisen, og jeg hører den stadigt jævnligt. Men både 1, 2, 3, 4 og “Houses of the Holy”, hører vel egentlig til denne her kategori: “70’er klassikere.”

 

Rolling Stones - exile on main strRolling Stones “Exile on Main St.” 1972 Virgin
– Er efter min mening, sammen med “It’s only Rock’n Roll” blandt deres bedste skiver. Sjovt nok syntes de det ikke selv, da indspilningerne foregik i en meget rodet periode i deres karriere, i Frankrig, i eksil fra England! Keith Richard havde vist et par narkodomme hængende over hovedet – Og de syntes vist også at de betalte for meget i skat!

 

Pat Metheny - Pat Metheny GroupPat Metheny Group “Pat Metheny Group” 1978 ECM
Fantastisk cd. Den åbnede et helt nyt jazzet musikalsk univers for mig, og jeg hører den naturligvis stadig. Nummeret “Jaco” er tilegnet bassisten Jaco Pastorius som P.M. havde med på sin “Bright size life” fra 1976. Jeg tror, at jeg har omkring 23 cd’er med P.M., og det er en fornøjelse og altid med stor forventning, hver gang der kommer nyt.

 

E.W.&F - I AmEarth, Wind & Fire “I am” 1978 CBS
Den mest helstøbte og klassiske E.W.& F. plade nogensinde. Alle numre sidder lige i skabet og prod. er superflot. Har lige købt en koncert-DVD (indsp. 2008) med gruppen og hovedparten af numrene er fra “I am” … Forståeligt nok :-) Men også “All’n all” og “Spirit” er fantastiske. Siden 70’erne har de ikke lavet noget der har revolutioneret verden.

 

Steely Dan - AjaSteely Dan “Aja” 1977 MCA
Steely Dan har lavet masser af andre fede plader f.eks. “The royal scam”, men “Aja” er min favorit. Den er så helstøbt og der er ikke ét dårligt nummer på den. Donald Fagen og Walter Becker er suveræne- og originale sangskrivere. I det hele taget midt- og sluthalvfjerdserne en fantastisk periode for Steely Dan.

 

Clapton - 461 Ocean BoulevardEric Clapton “461 Ocean Boulevard” 1974 Polygram
– Og naturligvis “Slowhand” fra 1977, er ægte klassikere fra Clapton. Han har endda lavet et par stykker mere i denne kategori, vil mange sikkert mene. Clapton er en stor stor musiker, og hans bluesguitarspil har dannet skole for rigtig mange, ja selv Joe Bonamassa! Sjovt nok spiller Clapton kun Stratocaster i dag og Bonamassa kun Les Paul!

 

Doobie Bros. - Minute By MinuteDoobie Brothers “Minute by minute” 1978 Warner Bros.
Er så lækkert et album at jeg mener det hører til KLASSIKERNE. Mange vil nok sige at Tom Johnston så skulle være med? Jo måske, men Michael McDonald laver i denne periode nogle af hans bedste numre … ever – Bare hør titelnummeret! Hør også “Living on the fault line”, “Stampede”, “One step closer” o.s.v.

 

Boston

Boston “Boston” 1976 Epic
Bostons debutalbum og langt det bedste. Hører i dag til blandt Rock-klassikerne. Bandet blev stiftet af Tom Scholz (g) og  Brad Delph (v). Scholtz er dog den der om nogen tegner den originale lyd, som er så kendetegnende for Boston. Det er den kompakte Gibson Les Paul lyd – Den får man ikke med andre guitarer.

 

CV - Vild I VarmenC.V. Jørgensen “Vild i varmen” 1978 Metronome
C.V.’s, efter min mening, bedste album og hører derfor til i denne kategori. Fra første til sidste nummer er man tryllebundet af både tekst og musik – Den ene perle efter den anden strømmer ud af højtalerne. “Storbyen små oaser” og “Solgt til stanglakrids”, er også ok skiver. Jeg så CV åbne Roskilde-festivalen i 1978 og hold kæft det var fedt.

 

Beatles - 1967-1970 [Disc 1]

Beatles - 1962-1966 [Disc 1]The Beatles “1962 -1966” og “1967 – 1970” 1973 Parlaphone
The Beatles er indiskutabelt det største der er sket for rock-musikken nogensinde. Ingen har som de, lagt grobunden for den rockmusik vi hører den dag i dag. Og hvis man ikke ønsker at investere i alle 20 albums de har lavet, er det det ‘Røde’ og det ‘Blå’, der er de bedste compilations!

 

Genesis - _..And Then There Were Three...

Genesis “And then there were Three” 1978 WEA
Min yndlings-Genesis-skive fra 78’! “A Trick of the Tail”, hører dog også til her. Mange er sikkert ikke enig, men efter min mening er begge skiver rockklassikere, fra det ‘Fede’ årti. Tony Banks, Mike Rutherford og Phil Collins er fremragende. “The Lamp lies down on Broadway” fra 1974, og med Peter Gabriel på vokal er også fremragende.

 

Stevie Wonder - Songs In The Key Of Life (Disc 1)

Stevie Wonder “Songs in the key of life” 1976 Motown
Indiskutabelt S.W.’s bud på en af de største klassikere. Og hvilket et! – Det ene hit efter det andet strømmer ud af højtalerne fra dette dobbelt-album! Der går aldrig mere end et par måneder mellem jeg har ‘en lytter’ på dette fede album! Så S.W. i Brøndby-hallen i foråret 1980 … Fedt show, men elendig  lyd der var i den latterlige hal!

 

Eagles - Hotel California

Eagles “Hotel California” 1976 Asylum
Der er vist ikke så meget at sige andet end, at dette album er fantastisk. De fleste andre albums med E. er sgu’ også af rigtig høj standard, men Hotel California med titelnummeret af samme navn, er efter min mening, deres hovedværk! Men faktisk synes jeg også at deres seneste studiealbum “Long road out of Eden”, fra 2007 er ganske udemærket.

 

Black Sabbath - Sabbath Bloody Sabbath

Black Sabbath “Sabbath Bloody Sabbath” 1973
Black Sabbath’s bedste skive og må siges at høre til klassikerne. De er et af de mest kopierede heavy-rock bands der har eksisteret, og de kopieres stadig i stor stil. Ozzy Osborne og Toni Iommi er på denne skive på deres musikalske højdepunkt … “Paranoid” fra 1970 er deres store gennembrud.

 

Queen - A night at the opera

Queen “A Night at the Opera” 1975 Abbey
Banebrydende album og banebrydende band. Nummeret “Bohemian Rhapsody”, står stadig som en af de fedeste rockklasikere nogensinde. Jeg købte LP’en da den udkom i 1975 … Hold kæft det er længe siden, men den holder sgu stadig hele vejen hjem. Freddie Mercury’s stemme og Brian May’s guitar i samklang er et stykke rockhistorie i sig selv …

 

Kasper Winding - Mig Og Charly

Kasper Winding “Mig og Charly” 1978 Metronome
Selvom den mand er hamrende arrogant (har det fra meget pålidelig kilde) er det en kanonskive, han lavede!. C.V. Jørgensen’s vokalbidrag er det mest markante, men også Sanne Salomonsen bidrager med sin suveræne sangstemme. Finn Gustavson laver flere superfede guitarsoli på hans gamle Stratocaster, vistnok en ægte 62’er?

 

Narada Michael Walden - Garden

Narada Michael Walden “Garden of Lovelight” 1977
N.M.W.’s lækreste album og er sgu’ en klassiker. Vellyd over hele linien. Hans vokal og især hans trommespil er et lærestykke for alle trommeslagere – Sjovt nok ved jeg at førnævnte Kasper W., havde ham som forbillede! “You’ve got the soul” (som et af numrene hedder) Så ham i sommer hvor han spillede sammen Jeff Beck i Amager Bio!

 

Van Halen - 1

 Van Halen “Van Halen” 1978 Warner Brothers
– Også kaldet “1‘eren”! Og det er virkelig 1‘eren ud af Van Halen’s 12 studiealbum. Deres lyd, nærmere Eddie Van Halen’s guitarlyd, tog fuldstændig røven på mig. Jeg havde sgu’ aldrig hørt en så potent guitar før! Siden dalede kvaliteten og intrigerne mellem sanger David Lee Roth og E. Van Halen tog til, og Van Halen fik ny sanger midt i 80’erne.

 

gasolin - 3

Gasolin “3” 1973 Replay
1, 2 eller 3? Det kan komme ud på et, de er hamrende gode på hver deres måde, og er alle tre klassikere. Gasolin nåede aldrig samme høje niveau siden hen – Efter min mening blev stilen for ‘udvandet’! De fire gutter var nok ikke verdens bedste musikere hver for sig, men sammen gik det jo helt fint! Så dem i Gørlevhallen i 1974 … Min første større koncertoplevelse!

 

The Who - Next

The Who “The who’s next” 1971 MCA
The Who’s next og også their best! Nummeret “Baba O’Riley” er sgu’ stadig fedt – Men hele denne skive holder et fantastisk højt niveau. Den har en helt utrolig frisk lyd, af en skive fra 1971 at være, og både Roger Daltrey og Pete Townsend er på sine absolutte højdepunkt, rent musikalsk!

 

Manfred Mann - Watch

Manfred Manns Earth Band “Watch” 1978 Cohesion
M.M.E.B.’s bedste periode var fra 1973,  startende med “Messin’”, til 1978 med “Watch” – 6 fede skiver:  “Nightingales and Bombers”,   “Roaring Silence“, “The good Earth” og “Solar Fire” som alle er på det høje niveau. Mannfred Mann kan især takke sangeren Paul Jones for successen – Han var synonym med bandet i de år!

 

Grand Funk - Born To Die

Grand Funk Railroad “Born to die” 1976 EMI
De har lavet 15 studie-album, og jeg ved ikke helt hvorfor, at “Born to die” er en af mine favoritter? – Men jeg synes bare at Mark Farner (voc/g) er superskarp på denne. Men alt i alt er Grand Funk Railroad vel bare et rigtig godt klassisk 70’er rockband, ikke?

 

 

Santana - Moonflower (Disc 1)

 Santana“Moonflower” 1977 Colombia
Indrømmet: Carlos Santana er en mine helt store guitarhelte. Jeg elsker hans melodik og teknik. “Europa …”, “Samba Pati” m.fl. holder fortsat og vil gøre det i 100 år. Hans lyd, i dag PRS-guitar, er unik og han er vel en af de guitarister, flest har forsøgt at lyde som, men som det som regel ikke lykkes for! Jeg tror, at det er noget i hans teknik der gør ham så svær at efterligne, selvom hans fraseringer på papiret ikke er så indviklet endda.

 

AC DC - Let there be rockAC/DC “Let there be rock” 1977 EPIC
Det kunne også ha’ været “Highway to Hell”. Men jeg købte “Let there be rock” da den udkom i sommeren 77’ og har en masse sjove oplevelser at knytte til netop den! OBS: Bon Scott er der ingen der når til sokkeholderne … Heller ikke Brian Jones! Brian Jones var forøvrigt med i Georgie, der spillede i Kalundborg-hallen i 1975, hvilket jeg selvfølgelig så – 14 år gl.

 

Alice Cooper - BillionAlice Cooper “Billion Dollar Babies” 1973 Warner
Alice Cooper’s flotteste og mest helstøbte skive, og hører helt klart til i denne kategori – Men den er jo også produceret af super-procuceren Bob Ezrin! Hold kæft hvor har jeg hørt den mange gange. “Welcome to my Nightmare” er også anbefalelsesværdig. Det er vel overflødigt at nævne at ‘Alice Cooper’ kun er et alias – Vincent Funier er hans rigtige navn!

 

Styx - Crystal BallStyx “Crystal Ball” 1976 A&M
Husker denne 70’er-klassiker meget tydeligt – fordi en rigtig nær god ven, nu desværre afdød (alt for tidligt), og tidligere god trommeslager, præsenterede den for mig. Et nyt spændende rock-univers åbnede sig for os. Stadig en fed plade. “The Grand Illusion” (77), er faktisk på samme høje niveau.

 

Rush - 2112Rush “2112” 1976 MERCURY
Nu håber jeg ikke at denne skive skulle ha’ tilhørt UKENDTE? – Canadiske Rush med Geddy Lee med den meget specielle lyse stemme, Alex Lifeson på den karakteristiske Gibson guitar og Neil Peart på trommer, har sgu’ alligevel lavet ca. 25 plader og er stadig produktive. “2112” er den første Rush-plade jeg stiftede bekendtskab med, ikke den sidste!

 

The Alan Parson Project - I RobotThe Alan Parsons Project “I Robot” 1977 Arista
Min yndlingsplade med Alan Parson. Nummeret “I wouldn’t  want to be like you” er hele skiven værd … Nej, så let er det alligevel ikke at komme i denne kategori, og på  “I Robot” er der rigtig mange andre fede numre! “Tales of mystery and imagination” fra året før, er også et fantastisk album. Han har desuden været co-producer på Beatles’ “Abbey road” og på Pink Floyd’s “Dark side of the Moon”.

 

Supertramp - CrimeSupertramp “Crime of the century” 1974 A&M
Et dejligt album fra et yderst originalt band. Som selv udtalte at deres største insp. var Pink Floyd, men musikken er sgu’ deres egen – “Breakfast in America” (79’) er heller ikke så dårligt. Rick Davies på keyboard og vokal, samt Roger Hodgson, vokal og guitar, tegnede Supertramp og deres originalitet, op igennem 70’erne.

 

Joni Mitchell - HejiraJoni Mitchell “Hejira” 1976 Asylum
Joni Mitchell har lavet sindsyg meget god musik. “Hejira”, er dog min favorit til en klassiker, men der er så mange andre. Hun er et musikalsk geni og har også høstet anerkendelse herfor, overalt i verden. “Court and spark”(74) og live-cd’en “Shadows and Lights” (80’), med bl. a. Pat Metheny, Wayne Shorter, Jaco Pastorius og Lyle Mays fortjener også en ekstra stjerne.

 

Tower of Power - Back to OaklandTower of Power “Back to Oakland” 1974 Warner
Havde sgu’ nær glemt dette fantastiske og i den grad klassiske T.O.P. album – Fuck det er fedt! – “Don’t change horses (in the middle of a Stream)”. Dette album er en lærebog i at svinge på den helt rigtige måde. T.O.P. er det band i hele verden der har været mest tro mod deres oprindelig stil, helt tilbage fra 1969 … Har set dette fantastiske band tre gange! Man bør se dem i Amager Bio.

 

Brecker Bros. - Be BopThe Brecker Brothers “Heavy Metal Bebop” 1978 Arista
Eddermame et fedt gammelt Brecker Bros. album. Hører det måske ikke så meget som man burde, men det er stadig en klassiker. “Some skunk funk” har nok inspireret en del musikere verden over. Michael Brecker (sax) døde i 2007 og Randy Brecker (trompet), spiller stadig verden tynd!

 TOP

nyt-logo-gold